Параметри паперу

Маса 1 м2 паперу

Маса або граммаж — це вага одного квадратного метра паперу, виражена в грамах. Більшість офісних паперів виробляється масою 80 г/м2. Така вага є загальноприйнятою, тому що вона звичайно вважається якнайменшою вагою для паперу, який володіє показниками жорсткості і товщини, необхідними для хорошої прохідності в сучасних високошвидкісних копірах. Звичайно при збільшенні маси паперу понад 80 г/м2 поліпшення результатів при використовуванні паперу не відбувається.

Лабораторний метод визначення маси паперу полягає в простому зважуванні невеликого зразка певної площі на лабораторних вагах і подальшого множення на певний коефіцієнт для обчислення еквівалента одного квадратного метра.

Білизна

Існує три різні стандарти вимірювання, вживані для визначення яскравості або білизни паперу. У США використовується стандарт Таррі для визначення яскравості, тоді як в Європі і Росії застосовується стандарт ISO для вимірювання яскравості і стандарт CIE - білизни. Це вносить певну плутанину при порівнянні показників. Звичайно яскравість по ISO визначає відображаючу здатність паперу при одній довжині хвилі без урахування впливу оптично вибілюючих речовин (без ООВ), які додаються при виробництві для по-ліпшення сприйняття білизни паперу. З іншого боку, білизна по CIE застосовується для визначення білизни паперу з ООВ і більшою мірою всього спектру в тому вигляді, як його сприймає око. Стандарт CIE найближче відображає фактичне зорове сприйняття паперу.

Необхідно відмітити, що, не зважаючи на те, що білизна звичайно вважається показником якості паперу, вона є однією з властивостей, найбільш просто досяжних при виробництві. Сама по собі білизна паперу не гарантує, що решта якісних показників даного продукту завжди краща. Наприклад, такі властивості як скручуваність або жорсткість, які впливають на робочі властивості паперу, насправді можуть бути важливішими для задоволення кінцевого споживача якістю даної продукції.

Непрозорість

Непрозорість — це показник того, наскільки сам папір перешкоджає просвічуванню друкарського зображення, нанесеного із зворотної сторони листу, на його лицьову сторону. Цей показник особливо важливий при двосторонньому копіюванні, коли друк наноситься з обох боків листа паперу. Існує декілька чинників, що впливають на 'непрозорість' паперу, які включають: основну вагу, товщину, яскравість (чим вище        яскравість, тим гірше показник непрозорості) і зольність. В цілому, 89%-ва непрозорість вважається мінімальною для офісних паперів, а для дорожчих сортів цей показник вищий 91%.

Жорсткість

Жорсткість — це показник опору паперового листа згинанню при проходженні через копіювальний апарат. Жорсткість — найважливіша властивість для офісних паперів і один з основних показників робочих властивостей паперу. Жорсткий лист паперу проходитиме через систему подачі паперу краще, з меншою вірогідністю застрягання. Жорсткість паперу обумовлена масою, товщиною, %-вим змістом наповнювача і, що найбільш важливе, характеристиками волокна, використовуваного у виробництві паперу.

Товщина

Товщина листу паперу вимірюється в мікронах. Показник товщини сам по собі може впливати на інші характеристики паперу, такі як жорсткість або непрозорість, але судити тільки по цьому показнику про робочі властивості паперу було б неправильним. Товщина паперу залежить від маси паперу, зольності, кількості циклів каландрування, які пройшов папір в процесі виробництва, а також типу волокон, використовуваних для виробництва даного паперу.

Товщина вимірюється в лабораторних умовах за допомогою мікрометра.

Шорсткість

Шорсткість є властивістю, що визначає гладкість поверхні паперу, і звичайно визначається в одиницях вимірювання "Бендстен". Дуже шорсткі папери можуть викликати од-ночасне захоплення двох і більш листів або застрягання в копіювальному апараті, а також невисоку густину друку ("рябий друк"), особливо в зонах "заливки" великих площ паперу. Дуже гладкі папери можуть бути достатньо "слизькими", щоб застрягти в копірі та мати тенденцію до меншого показника жорсткості. Звичайно оптимальний рівень шорсткості знаходиться між 150 і 250 одиницями Бендстена. Існує взаємозв'язок між шорсткістю і товщиною паперу. Зниження шорсткості (підвищення гладкості) паперу досягається збільшенням тиску каландрових валів в процесі виробництва паперу, що одночасно зменшує товщину паперу.

Зольність

"Зола" або наповнювач додається у волоконну масу при виробництві з кількох причин. Наповнювач, що найчастіше вживається в паперовому виробництві — карбонат кальцію має насичений білий колір і його частинки менше деревних волокон. В наслідок  додавання такого наповнювача підвищується непрозорість, білизна і вирівнюється структура паперу. Негативними сторонами цього процесу є зменшення товщини і жорсткості паперу, а також підвищення пиломості і абразивності паперу. Найякісніші з сучасних офісних паперів містять від 18 до 20% золи, що забезпечує якнайкраще поєднання властивостей паперу.

Вологість

Відсоток вогкості в офісних паперах є критичним показником для робочих властивостей паперу. Звичайно офісні папери виробляються меншої вогкості (близько 4,2 до 4,5%), ніж офсетні папери (близько 5,0 до 5,5%). Причиною для цього є той факт, що офісні папери піддаються дії значного нагрівання майже у всіх моделях копіювальних апаратів. А при низьких вогкостях папір більш стабільний при зміні розмірів і геометрії, і менше піддається дії температурних перепадів. Таким чином, папір з меншою вірогідніcтю скручуватиметься або м'ятиметься під впливом процесу перенесення зображення, і ми одержуємо компактнішу/щільну стопу паперу на виході з друку.

Яскравість

Яскравість — це показник кількості світла, відбитого від поверхні аркуша паперу.

Існують різні стандарти вимірювання, вживані для визначення яскравості. У США використовується стандарт Таррі, в той час як в Європі і Росії застосовується стандарт ISO для вимірювання. Це вносить певну плутанину при порівнянні показників. Зазвичай яскравість по ISO визначає відбивну здатність паперу при одній довжині хвилі без урахування впливу оптично відбілюючих речовин (без ООВ), які додаються при виробництві для поліпшення сприйняття білизни паперу.

Пухлість

Пухлість вимірюється в см3/г.

Пухлість (см3/г) = товщина (мкм)/щільність (г/м2).

Пухлість залежить від композиції паперової маси, використовуваної для виготовлення паперу або картону. Значна кількість волокон попередньо висушеної або замороженої целюлози сприяє отриманню пухкого паперу. Коротковолокнисті матеріали (наприклад, целюлоза з листяних порід деревини) або матеріали, схильні до вкорочення в процесі розмелу волокон сульфітної целюлози, відбраковування від віскозної целюлози, велика кількість макулатури і сухого оборотного шлюбу також збільшують пухлість паперу.

Гладкість

Гладкость бумаги — свойство, характеризующее отделку поверхности печатной бумаги (наличие макро- и микронеровностей). От нее, в значительной степени, зависит блеск красочного слоя на оттиске: чем выше гладкость бумаги, тем сильнее блеск красочной пленки. Гладкость бумаги определяют на специальном приборе и характеризуют временем истечения установленного объема воздуха между образцом бумаги и плотно прижатой к нему гладкой пластиной.

Гладкость бумаги определяется в секундах.

Міцність на вигин

Властивість паперу чинити опір навантаженню при вигині і не руйнуватися протягом гарантованого часу експлуатації.